Zenfidan KAMKAT Fidanı Tüplü

Ürün Kodu: 2350352

Zenfidan KAMKAT Fidanı Tüplü

En geç 26 Ocak Cuma günü kargoda.
41,90 TL (KDV Dahil)
4,66 TL x 9 Ay

Ürün Özellikleri

  • Kamkat Fidanı narenciye çeşitleri içinde en küçük meyvesi olanıdır.
  • Kamkat Fidanı diğer narenciye çeşitlerinin yetiştiği ortamda yetiştirilebilir.
  • Kamkat Fidanı İç mekanlarda da saksıda yetiştirilmesi mümküm olup, meyveleri kabuğu ile tüketilmektedir.
  • Kamkat Fidanı gribal enfeksiyonun iyi bir ilacı olduğu söylenmektedir.
  • Kumkuat ya da kamkat olarak bilinir.

Narenciye Fidanı KAMKAT Citrus fortunella Tüplü Fidanı 30-60cm

"The little gems of the citrus family"
- Kamkat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır. Anavatanının Çin olduğuna inanılır.
- Kamkat Çincede altın portakal manasına gelir "gold orange".
- Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir.
- Evlerde, salonlarda, balkonlarda yetiştirilebilen bir meyve ağacıdır. Minyatür portakal olarak da bilinen kamkat, hem vitamin kaynağı hem de süs bitkisi olarak 5 yıldızlı otellerin iç mekan düzenlemesinde peyzaj malzemesi olarak da kullanılmaktadır.
- Batı dünyası ile tanışması 19.yüzyıl ortalarında olmuştur.
- Dünya'da, Çin, Japonya, Amerika, Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya ve Güney Hindistan da yetişir.
- Rize'ye 50-60 yıl önce Batum'dan gelmiş olan Kamkat uzun zaman nasıl değerlendirileceği bilinememiştir.
- Ülkemize Japonya dan gelen meyveleri, İstanbul -Bursa gibi büyük şehirlerimizin marketlerinde yüksek fiyatla satışa sunulmuş değeri ve özellikleri bilinmediğinden talep görmemiştir.
- Ruslar tarafından bu meyveye 'Doktor' denilmesi üzerine üretime başlanmıştır.

KAMKAT YETİŞTİRİCİLİĞİ ve FAYDALARI
Doğu Asya ve Çin'de doğal olarak yayılış gösteren çalı biçimindeki kamkat; portakal fidanı , mandalina fidanı , bergamot fidanı , limon fidanı gibi turunçgiller ailesinin bir meyvesidir. Biçimi tıpkı limon , rengiyse tıpkı portakala benzer. Ama limon ve portakalın kabuğunu soyarak yersiniz; kamkatın kabuğunu soymanıza gerek yoktur. Kokusu bergamotu andırır ve elinizde tuttuğunuz kamkatın kokusu uzun süre gitmez.


Narenciye Fidanı KAMKAT Citrus fortunella Kullanımı:
Kamkat meyvesi , çiğ olarak tüketilebilindiği gibi, reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek, pasta yapımında da kullanılıyor. Çin lokantalarında yemeğin sonunda yenen bir tatlı çeşididir. Kamkatmeyvesi C vitamini yönünden çok zengin bir bitki. 100 gramında 151 miligram C vitamini var. Kas ve doku oluşumu için gerekli olan bu vitamin diğer mineral ve vitaminlerin daha iyi kullanılmasına da yardım ediyor. C vitaminine günlük gereksinimiz ise 30 miligram. Yani günlük 20 gram kamkat, günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılıyor. Yine 100 gramı yendiğinde 274 kilokalori enerji ve 3,8 gram protein veriyor. Ülkelere, kaynaklarına ve kişisel koşullara göre değişmekle beraber ortalama günlük protein gereksinimi, erişkinler için kilogram başına 0,75?1,5 gram arasında değişiyor. Bu miktar protein günlük gereksinim duyduğumuz enerjinin %9 - %18'ini veriyor. Genel olarak günlük toplam enerjinin %10 - %15'nin de proteinden gelmesi öneriliyor. Bu durumda, 50 kilogram gelen bir kişinin günlük protein gereksinimi yaklaşık 50 gramdır. Kamkatın bileşimindeki protein miktarıysa, günlük protein gereksiniminin karşılanmasında önemli bir yer tutuyor.
Kamkat fidanı , "turunçgiller ailesinin küçük mücevheri" olarak adlandırılıyor. Bizim kamkat adını verdiğimiz bu meyve, bilim dünyasında "fortunella" olarak adlandırılıyor. Dünya halkları arasında da "kumquat ya da komquot" adlarıyla anılan meyveye "altın portakal" diyenler de var.


Narenciye Fidanı KAMKAT Citrus fortunella Yetiştirilmesi:
19. yüzyılda Avrupa ve Kuzey Amerika'ya giren kamkat fidanı , seralarda ve saksıda yetiştiriliyor. Hatta günümüzde süs bitkisi olarak balkonlarda, bahçelerde çevre düzenlemesinde de kullanılıyor. Dünyada Çin, Japonya, Amerika'da yaygın olark; daha küçük ölçekte Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya; Güney Hindistan'da da yalnızca deniz seviyesinden yüksek yerlerde yetiştiriliyor. Avustralya ve Güney Afrika'daysa sınırlı olarak kültüre alınıyor.
Ülkemizde ise üretim ve yetiştiricilik henüz tam anlamıyla saksının dışına çıkamamış durumdadır. Yakın gelecekte kamkat yetiştiriciliğinin hobi amaçlı olmaktan daha çok meyve üretimi amaçlı kapama kamkat bahçelerinin kurulması şekline dönüşeceği, bahçe kurmak amacıyla tarafımıza gelen yetiştirici taleplerinden anlaşılmaktadır.


Bitki Üzerinde Bir Yıl Meyve...
Kamkat fidanı , üç yaprak anaç üzerine göz aşısı yapılarak üretilir. Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde olduğundan tek bir kamkat bitkisi her yerde çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir.
Meyveleri iri zeytin büyüklüğünde olup Nisan-Mayıs aylarında yeme olgunluğuna erişmektedir. Meyve koparılmazsa bir yıl bitki üzerinde kalabilmekte, aynı lezzetle yenebilmektedir.
Kamkatın meyveleri Haziran ayı ortalarına kadar olan dönemde toplanıp yenirse bitki yeniden Temmuz ayında çiçeğe yatabilmektedir. Aksi halde bitki zayıf kalır ve çiçek açmaz. Bitki gübre olarak azot, fosfor ve potasyuma ihtiyaç duyar.


Narenciye Fidanı KAMKAT Citrus fortunella Faydaları:
C vitamini bakımından zengin olan Kamkat fidanı , kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır. A, B1, B2, B3 ve Kalsiyum da ihtiva eden Kamkat fidanı , Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.


Kamkat Nasıl ve Nerede Kullanılır?

Reçel ve marmelatı yapılır. Çok değişik bir aroması vardır. Meyve suyu ve sos olarak kullanılır. Alkollü içki masalarının bulunmaz çok değerli mezesidir. Kamkat genelde taze meyve olarak kabuğu ile birlikte yenilir. Dünya restaurantlarında tatlı ve salatalarda en gözde yeri alır.

Yorumlar

Taksit Seçenekleri

İlginizi Çekebilir


Zenfidan KAMKAT Fidanı Tüplü

 
41,90 TL (KDV Dahil)
4,66 TL x 9 Ay
Üye Girişi Üye Ol Sipariş Takibi Canlı Destek
0 Sepetinizde ki Ürün Sayısı
SEPETE GİT